این کتاب در برگیرندهٔ دوازده فصل است که شش فصل نخست آن مباحث اصلی در مخالفت با رفتارگرایی کاربردی را بیان میکند. در فصل ۱ خلاصهٔ کوتاهی از سنت رفتارگرایی، شیوع رفتارگرایی کاربردی در جامعهٔ ما و علل پذیرش وسیع آن ارائه میگردد. موضوع فصل ۲ رد یا قبول راهکار پاداش دهی است که در آن نخست لزوم چنین کاری را از لحاظ اخلاقی و منطقی ارزیابی میکند و سپس علت مردود دانستن آن را پیش میکشد.
فصل ۳ مباحث نظری را رها میکند و به پیامدهای عملیِ این رویکرد میپردازد و با خلاصهٔ شواهد پژوهشی، نشان میدهد که پاداش نه تنها به ایجاد رفتارهای ماندگار منتهی نمیشود بلکه در بهبود عملکرد هم مؤثر نیست؛ در واقع پاداش اغلب وضعیت را بدتر هم میکند. در فصلهای ۴ و ۵، پنج دلیل عمده برای ناکارآمد بودن پاداش ارائه میشوند که همگی آنها کاربرد این راهکار و تأثیرش بر عملکرد فرد را مورد انتقاد قرار میدهند. فصل ۶ به بررسی مورد خاصی از پاداش میپردازد که شاید هرگز تصورش را هم نکنیم؛ تعریف و تمجید.
بخش دوم کتاب تأثیرِ منفی پاداش و راه حلهای جایگزین آن را در ارتباط با عملکرد کارمندان، یادگیری دانش آموزان و رفتار کودکان در محیط خانه بررسی میکند. این بخش، این سه مبحث را جداگانه ارائه کرده است تا خواننده بتواند ابتدا بحث مورد نظر خود را دنبال کند و در صورت علاقه، به دیگر فصول بپردازد. موضوعات مربوط به محیط کار در فصلهای ۷ و ۱۰، مباحث آموزشی در فصلهای ۸ و ۱۱ و ارزشها و رفتار کودکان (که هم به والدین و هم به معلمان مربوط میشود) در فصلهای ۹ و ۱۲ مطرح شدهاند.
338 بازدید کل ، 1 امروز